Η καλλιέργεια της ελιάς είναι από τις πλέον δυναμικές καλλιέργειες που παρουσιάζει δυνατότητες υιοθέτησης σύγχρονων εργαλείων ως προς την ταυτοποίηση των παραμέτρων που καθορίζουν τα ποσοτικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά της παραγωγής. Για το λόγο αυτό υπάρχει ανάγκη για ταυτοποίηση των βασικών επιπέδων πληροφορίας που καθορίζουν τα ποσοτικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά της παραγωγής, όπως οι μικροκλιματικές ζώνες, το ανάγλυφο των ελαιώνων, καθώς και οι εδαφικές ζώνες. Η μεθοδολογία που θα αναπτυχθεί ως προς τη χαρτογράφηση της παραλλακτικότητας θα καταγραφεί σε πρωτόκολλο, με στόχο η μεθοδολογία να μπορεί να εφαρμοστεί με ακρίβεια και αξιοπιστία σε μεγαλύτερη κλίμακα.
Στόχος του έργου: Η καλλιέργεια της ελιάς στην Ελληνική επικράτεια είναι από τις πλέον δυναμικές καλλιέργειες που παρουσιάζει δυνατότητες υιοθέτησης σύγχρονων διαχειριστικών εργαλείων. Οι ελαιώνες των δύο πιλοτικών περιοχών παρουσιάζουν ιδιαίτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά, τα όποια όμως θα πρέπει να αναγνωριστούν με λεπτομέρεια, να αποτυπωθούν, να συσχετιστούν με τα “terroir” της περιοχής και να τονιστούν με στόχο την αύξηση της δυναμικής των προϊόντων στην αγορά. Ο όρος “terroir” περιγράφει τις κλιματολογικές και γεωφυσικές πτυχές μιας συγκεκριμένης περιοχής και καταδεικνύει πως το περιβάλλον επηρεάζει το τελικό προϊόν.
Στην υφιστάμενη κατάσταση τα προϊόντα της ελιάς δεν διαφοροποιούνται ως προς την εμπορία τους, ανάλογα με τις μικροκλιματικές και εδαφικές συνθήκες (terroir) των αγρών παραγωγής. Όπως έχει αποδειχθεί όμως, με βάση τη διεθνή βιβλιογραφία, η παραλλακτικότητα αυτή διαμορφώνει και αντίστοιχη παραλλακτικότητα στα ποιοτικά χαρακτηριστικά των προϊόντων των ελαιώνων. Ωστόσο, μέχρι σήμερα δεν γίνεται ο προσδιορισμός των ποιοτικών αυτών χαρακτηριστικών με βάση τις εδαφοκλιματικές συνθήκες από όπου προέρχονται, κυρίως για λόγους οικονομικούς (μεγάλο κόστος αναλύσεων) και έλλειψης του απαραίτητου know-how.
Συνοπτικά τα αναμενόμενα αποτελέσματα του έργου είναι τα εξής:
•Σύστημα χαρτογράφησης παραμέτρων που επηρεάζουν τα ποσοτικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά της παραγωγής (terroir).
•Αύξηση της ανταγωνιστικότητας των προϊόντων.
•Παραγωγή και διάδοση γνώσης, μέσω των δράσεων διάχυσης, σχετικά με τις παραμέτρους και συνθήκες που καθορίζουν τα χαρακτηριστικά της παραγωγής.
•Δημιουργία νέων θέσεων εργασίας επιστημόνων σχετικών με τα αντικείμενα του έργου.
1ο
στάδιο
Ανάλυση των χαρακτηριστικών των περιοχής μελέτης και των χαρακτηριστικών της καλλιέργειας
2ο
στάδιο
Δημιουργία Γεωβάσης Δεδομένων για την καταγραφή των δεδομένων
3ο
στάδιο
Ανάπτυξη μεθοδολογίας για την χαρτογράφηση των μικροκλιματικών ζωνών, του ανάγλυφου των ελαιώνων και των εδαφών
4ο
στάδιο
Διαμόρφωση πρωτόκολλου χαρτογράφησης των εδαφοκλιματικών ζωνών για να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του συστήματος που αναπτύχθηκε και η δυνατότητα εκμετάλλευσης των αποτελεσμάτων του έργου σε ελαιώνες διαφορετικών περιοχών
5ο
στάδιο
Διάδοση των αποτελεσμάτων του έργου μέσα από παραγωγή υλικού προώθησης και δράσεις ενημέρωσης και προβολής