Εταίροι

ΑΕΙΦΟΡΙΚΗ Α.Ε (Εταίρος – Συντονιστής)

Η ΑΕΙΦΟΡΙΚΗ Α.Ε. δραστηριοποιείται από το 2001 και αποτελεί μία από τις πλέον εξειδικευμένες εταιρίες παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών στον ευρύτερο αγροπεριβαλλοντικό τομέα. Απευθύνεται σε φορείς που δραστηριοποιούνται άμεσα ή έμμεσα στους τομείς παραγωγής, επεξεργασίας, μεταποίησης και εμπορίας αγροτικών προϊόντων και διαχείρισης αγροτικού περιβάλλοντος.

Το έμπειρο και καταρτισμένο προσωπικό της εταιρίας, το οποίο απαρτίζεται από γεωπόνους φυτικής και ζωικής παραγωγής, γεωργοοικονομολόγους και κτηνιάτρους, είναι σε θέση να δώσει λύσεις, κατευθύνσεις και όραμα, σε οποιονδήποτε φορέα, επιχείρηση αλλά και μεμονωμένες γεωργικές και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις.

Βασική αρχή της εταιρίας αποτελεί η ανάπτυξη κλίματος εμπιστοσύνης με τους πελάτες της, η δημιουργία προοπτικών και η επίτευξη στόχων που αποσκοπούν στην ολοκληρωμένη και αποτελεσματική εξυπηρέτηση και υποστήριξη των πελατών της. Με εφόδιο την εμπειρία άνω των 20 ετών στο χώρο, προσφέρει σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια, ολοκληρωμένες λύσεις και υπηρεσίες, προσαρμοσμένες πάντα στις ανάγκες παραγωγών και επιχειρήσεων.

Πληροφορίες: www.aeiforiki.gr  
Ρόλος στην Επιχειρησιακή Ομάδα OLIZO: Η εταιρία ΑΕΙΦΟΡΙΚΗ Α.Ε. με την εμπειρία της στην ανάπτυξη και εφαρμογή πρωτοκόλλων στη γεωργική παραγωγή θα συμβάλει στη δημιουργία του πρωτοκόλλου προσδιορισμού των εδαφοκλιματικών ζωνών, στην καταγραφή εδαφικών και μικροκλιματικών δεδομένων καθώς και στις δράσεις διάχυσης του έργου.  
Τύπος εταίρου, στην Επιχειρησιακή Ομάδα OLIZO: Σύμβουλος  

Εργαστήριο Τηλεπισκόπησης Φασματοσκοπίας και Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών, Τμήμα Γεωπονίας, Σχολής Γεωπονίας, Δασολογίας & Φυσικού Περιβάλλοντος, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Ειδικός Λογαριασμός Κονδυλίων Έρευνας (Εταίρος)

Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης είναι το μεγαλύτερο ελληνικό Πανεπιστήμιο. Η κύρια πανεπιστημιούπολη βρίσκεται στο κέντρο της πόλης και καλύπτει έκταση περίπου 430.000 τμ, ενώ ορισμένες από τις εγκαταστάσεις της, είτε εκπαιδευτικές είτε διοικητικές, βρίσκονται εκτός της πανεπιστημιούπολης ή σε άλλες πόλεις. Περιλαμβάνει συνολικά 10 σχολές, αποτελούμενες από 40 τμήματα και 1 μονομερή σχολή. Λειτουργούν 60 Κλινικές (Ιατρικής, Οδοντιατρικής, Κτηνιατρικής), 319 ιδρυματοποιημένα Εργαστήρια και 23 Κέντρα Μελετών.

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΤΗΛΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗΣ, ΦΑΣΜΑΤΟΣΚΟΠΙΑΣ ΚΑΙ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΓΕΩΠΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ Α.Π.Θ.

Το Εργαστήριο Τηλεπισκόπησης, Φασματοσκοπίας και Συστημάτων Γεωγραφικών Πληροφοριών εξυπηρετεί εκπαιδευτικές και ερευνητικές ανάγκες και επεξεργάζεται τη συλλογή και επεξεργασία δεδομένων Παρατήρησης Γης εφαρμόζοντας επίγειες, εναέριες και δορυφορικές μεθόδους τηλεπισκόπησης χρησιμοποιώντας κατάλληλους αισθητήρες. Επιπλέον, το εργαλείο Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών (GIS) εκτελεί τις διαδικασίες χωρικής ανάλυσης και δημιουργεί τις κατάλληλες χωροχρονικές βάσεις δεδομένων, τους αντίστοιχους θεματικούς χάρτες και την αντίστοιχη χωροχρονική προσομοίωση και συγχώνευση αυτών των επιπέδων πληροφοριών, ώστε να μπορούν οι αντίστοιχες υπηρεσίες στους τελικούς χρήστες παράγονται.

Οι κύριοι τομείς στους οποίους το Εργαστήριο αξιοποιεί τα δεδομένα που συλλέγονται μέσω της τηλεπισκόπησης είναι οι γεωργικές εφαρμογές τηλεπισκόπησης, φασματοσκοπίας και GIS, συμπεριλαμβανομένης της ευρύτερης περιοχής της γεωργικής δραστηριότητας και των επιπτώσεών της στο περιβάλλον:

• Παρακολούθηση και αξιολόγηση αγροτικών πόρων (χαρτογράφηση καλλιεργειών, ψηφιακή εδαφολογική χαρτογράφηση, χρήση αγροτικού νερού, χαρτογράφηση υδατοκαλλιέργειας, αλλαγές στη χρήση γης με την πάροδο του χρόνου κ.λπ.).

• Παρακολούθηση των επιπτώσεων της γεωργικής δραστηριότητας στο περιβάλλον (μοντελοποίηση της διάβρωσης του εδάφους, χαρτογράφηση υποβάθμισης υγροτόπων και υδρόβιας βλάστησης, παρακολούθηση της ποιότητας του υδατικού συστήματος, ανάπτυξη συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης, εκτίμηση κινδύνου διάβρωσης, κίνδυνος διάβρωσης κ.λπ.).

• Εφαρμογές γεωργίας ακριβείας. Εκτίμηση των ποιοτικών και ποσοτικών ιδιοτήτων του εδάφους, του νερού και της βλάστησης (εκτίμηση δείκτη φυλλικής επιφάνειας, εξατμισοδιαπνοή, υγρασία εδάφους, βιομάζα, διάγνωση υποσιτισμού, παθογόνα και άλλους στρεσογόνους παράγοντες των γεωργικών καλλιεργειών κ.λπ.).

Πληροφορίες: http://labrsgis.web.auth.gr/  
Ρόλος στην Επιχειρησιακή Ομάδα OLIZO: Το ΑΠΘ, με βάση την έρευνα που διεξάγει, θα συμμετέχει κυρίως στην ανάπτυξη των απαραίτητων μεθοδολογιών εισάγοντας καινοτομικά στοιχεία και εργαλεία χαμηλού κόστους για τον προσδιορισμό των εδαφοκλιματικών ζωνών.  
Τύπος εταίρου, στην Επιχειρησιακή Ομάδα OLIZO: Ερευνητικός φορέας  

ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΑΡΑΧΩΒΑΣ “Η ΑΝΑΛΗΨΙΣ” (Εταίρος)

Ο Συνεταιρισμός της Αράχωβας ιδρύθηκε το 1924 και λειτούργησε ως Γεωργικός Πιστωτικός Συνεταιρισμός. Τα ιδρυτικά μέλη έφταναν τα 75. Το 1938 αποφασίζεται σύναψη δανείου ύψους 800.000 δρχ για ανέγερση Συνεταιριστικού Ελαιουργείου. Το καταστατικό του Συνεταιρισμού τροποποιείται σε Ελαιουργικός Πιστωτικός Συνεταιρισμός Αράχωβας η “Ανάληψις”.

Το 1955 αγοράστηκε το οικόπεδο όπου είναι χτισμένα τα γραφεία του Συνεταιρισμού και η αποθήκη Θειαφιού-Φυτοφαρμάκων. Στο συνεταιρισμό λειτούργησαν Αλευρόμυλος, Πριονοκορδέλα και μεταγενέστερα χτίστηκαν αποθήκες λιπασμάτων και ζωοτροφών.

Ο Συνεταιρισμός αργότερα ασχολήθηκε και με άλλες δραστηριότητες όπως εκμετάλλευση ξυλείας, κονσερβοποίηση βρωσίμων ελιών και εξαγωγή υφαντών. Σήμερα ασκεί προμηθευτικές πιστωτικές εργασίες, δέχεται καταθέσεις για λογαριασμό τραπεζών, όπως της Αγροτικής Τράπεζας, και διακινεί όποιες επιδοτήσεις ακόμα χορηγούνται.

Σήμερα διαθέτει 1.000 τμ με πλήρεις εγκαταστάσεις σύγχρονου ελαιουργείου, αποθήκες λιπασμάτων-ζωοτροφών συνολικής επιφάνειας 400 τμ, αλατιού 60 τμ, οικόπεδο 150 τμ με γραφείο και αποθήκη θειαφιού 70 τμ.

Πληροφορίες: www.analipsi.gr  
Ρόλος στην Επιχειρησιακή Ομάδα OLIZO: Ο αγροτικός συνεταιρισμός και παραγωγοί, με την εμπειρία τους που συμμετέχουν στο έργο, παρέχουν τους αγρούς και διασφαλίζουν την ορθή λειτουργία των πιλοτικών με την καταγραφή των απαραίτητων δεδομένων αναφοράς και εδαφικών, μικροκλιματικών παραμέτρων. Ο συνεταιρισμός θα συμβάλλει επίσης σε δράσεις διάχυσης.  
Τύπος εταίρου, στην Επιχειρησιακή Ομάδα OLIZO: Αγροτικός Συνεταιρισμός

ΔΙΑΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ (Εταίρος)

Το i-BEC είναι ένας μη κερδοσκοπικός και προσανατολισμένος διεθνής οργανισμός που συνδέει τις τοπικές κοινότητες και χώρες στα ευρύτερα βαλκανικά έθνη, με φορείς της ΕΕ και του ΟΗΕ. Το i-BEC υποστηρίζει και αναπτύσσει, από κοινού με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, τεχνολογίες αιχμής και καινοτόμες έρευνες για την αειφόρο διαχείριση των φυσικών πόρων και την προστασία του περιβάλλοντος.

Το i-BEC υποστηρίζει την εκπαίδευση του πολιτικού και του ιδιωτικού τομέα μέσω της εκμάθησης από απόσταση, μεταφράζοντας τα δεδομένα της Παρατήρησης της Γης [Earth Observation] σε υπηρεσίες και δημιουργώντας Living Labs, ενισχύοντας έτσι την Ανάπτυξη Ικανοτήτων αυτών των τομέων. Σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης είναι πρωτοπόρος στην περιβαλλοντική έρευνα στην Ελλάδα με περισσότερες από 200 δημοσιεύσεις, κυρίως σε διεθνή περιοδικά.

Το i-BEC ιδρύθηκε στις 30 Ιουλίου 2007 με συντονισμένες προσπάθειες του Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης Κεντρικής Μακεδονίας, της Επιτροπής Ερευνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης [ΑΠΘ] και του Δήμου Λαγκαδά στο πλαίσιο του έργου «Ίδρυση Βαλκανικού Κέντρου Περιβάλλοντος ” [BEC] με χρηματοδότηση από τα INTERREG III / A, INTERREG III / B. Το 2014, μετά από 7 χρόνια συνεχή ενεργή παρουσία στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια με πολυάριθμα έργα και προγράμματα, το πρώην ”Βαλκανικό Κέντρο Περιβάλλοντος” έγινε το ” «Διαβαλκανικό Κέντρο Περιβάλλοντος».

Μετά από 15 χρόνια επιτυχημένης πορείας και ενεργής παρουσίας σε Ελλάδα, Βαλκάνια, Ευρώπη, Ασία και Αφρική, το Inter-Balkan Environment Center λειτουργεί πλέον ως ένας ευέλικτος διεθνής οργανισμός με δράσεις και συνεργασίες δημόσιου και ιδιωτικού τομέα καθώς και την ερευνητική κοινότητα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου συνέβαλε δημιουργικά στην ανάπτυξη της περιβαλλοντικής συνείδησης στην Ελλάδα, με δράσεις σε παγκόσμιο επίπεδο που αποτελούσαν περιβαλλοντική καινοτομία, με ερευνητικές εφαρμογές που μετατράπηκαν σε πρότυπα εφαρμογής για πράσινες πολιτικές σε Τοπικό και Περιφερειακό επίπεδο, με πρακτικές παρεμβάσεις σε ευαίσθητα φυσικά συστήματα και περιβαλλοντικών πόρων, συνδέοντας την επιστημονική γνώση με τις πολιτικές δημόσιες προτεραιότητες για την προστασία των φυσικών πόρων και την υποστήριξη αγροτικών και φυσικών οικοσυστημάτων και περιβαλλοντικά ευαίσθητων περιοχών.

Πληροφορίες: www.i-bec.org  
Ρόλος στην Επιχειρησιακή Ομάδα OLIZO: Το Διαβαλκανικό Κέντρο Περιβάλλοντος, ως φορέας μεταφοράς τεχνογνωσίας προς τους τελικούς χρήστες θα συμβάλλει ουσιαστικά στις πιλοτικές δράσεις, διασφαλίζοντας της εφαρμογή των μεθοδολογιών στους πιλοτικούς αγρούς.  
Τύπος εταίρου, στην Επιχειρησιακή Ομάδα OLIZO: Σύμβουλος  

“ΕΝΩΣΗ” ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ” (Εταίρος)

Η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Χαλκιδικής είναι δευτεροβάθμια συνεταιριστική. Ιδρύθηκε το 1928.

Η έδρα της βρίσκεται 60 χιλιόμετρα από την Θεσσαλονίκη, στα Νέα Μουδανιά Χαλκιδικής σε ιδιόκτητα γραφεία στο εμπορικό κέντρο Ένωσης.

Τον Μάρτιο του 2012 βάσει του Νόμου 4015/2011 περί Συνεταιρισμών η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Χαλκιδικής μετατράπηκε σε Αγροτικό Συνεταιρισμό με διακριτικό τίτλο “Ένωση”.

Πληροφορίες: http://www.easxal.gr/
Ρόλος στην Επιχειρησιακή Ομάδα OLIZO: Ο αγροτικός συνεταιρισμός και παραγωγοί με την εμπειρία τους που συμμετέχουν στο έργο παρέχουν τους αγρούς και διασφαλίζουν την ορθή λειτουργία των πιλοτικών με την καταγραφή των απαραίτητων δεδομένων αναφοράς και εδαφικών και μικροκλιματικών παραμέτρων.  
Τύπος εταίρου, στην Επιχειρησιακή Ομάδα OLIZO: Αγροτικός Συνεταιρισμός

ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (Εταίρος)

Καλλιέργεια ελαιόδεντρων διαφόρων ποικιλιών για παραγωγή επιτραπέζιου και ελαιοποιήσιμου ελαιοκάρπου.

Ρόλος στην Επιχειρησιακή Ομάδα OLIZO: Ο παραγωγός που συμμετέχει στο έργο παρέχει τους αγρούς και την εμπειρία του στη διαχείριση του αγρού για την διασφάλιση της ορθής λειτουργίας των πιλοτικών και την καταγραφή των απαραίτητων δεδομένων αναφοράς και εδαφικών και μικροκλιματικών παραμέτρων.  
Τύπος εταίρου, στην Επιχειρησιακή Ομάδα OLIZO: Αγρότης  

Χάρτης Εταίρων

Μετάβαση στο περιεχόμενο